Top

Weg met het hokjesdenken !

Case By CaseHeadhunting Weg met het hokjesdenken !

Weg met het hokjesdenken !

Stellen werkgevers te hoge eisen bij de selectie van nieuwe werknemers ?  Over een antwoord, hoeven we niet lang na te denken. Een dikke, vette ‘JA’ dus : men gaat vaak op zoek naar de witte raaf en het eisenpakket is doorgaans zeer uitgebreid.

Met een nieuwe ‘war for talent’ in het vooruitzicht, dringt eenmentaliteitsverandering bij bedrijven (private – en publieke sector),rekruteerders en headhunters zich op. Eén advies : STOP aub met het hokjesdenken en durf vreemdgaan ! Moeilijk ? Helemaal niet.

Drie concrete tips om eens buiten de lijnen te kleuren bij rekrutering & selectie.

Tip 1: ervaring ≥ universitaire opleiding

Je hoort me niet zeggen dat een universitaire opleiding onbelangrijk is. Integendeel. Maar wees eens eerlijk. Waar bouw je je loopbaan uit ? Op de werkvloer, door ervaring op te doen, fouten te maken en successen te boeken. Durf vreemdgaan met professionals die ervaring hebben, levenswijsheid hebben, een concrete meerwaarde bieden en bedrijven uitdagen. Hebben ze een kennisopleiding gevolgd ? Des te beter, maar reken mensen niet af op het al dan niet hebben van een of meerdere masterdiploma’s. Er is meer, veel meer…  Een masterdiploma alleen is zeker geen garantie, dat iemand ook op de werkvloer hoge toppen scheert.

Tip 2 : kijk eerst naar attitudes

Kennis, competenties en vaardigheden staan vandaag met rood aangestipt bovenaan de lijst (naast de obligate master) van de rekruteringscriteria. Het vergemakkelijkt het rekruteringsproces. Eenvoudig om af te vinken en te matchen… Toch stellen we vast dat vandaag onvoldoende rekening wordt gehouden met de juiste attitude. Een positieve instelling, een drive of nog : een klantgerichte houding zijn basisattitudes waar je als organisatie mee aan de slag kan. Durf vreemdgaan en rekruteer op gedrag, goesting en beleving. Bedrijven hebben vandaag nood aan betrokken medewerkers die geconnecteerd zijn met de organisatie en een actieve bijdrage willen leveren. Kennis, competenties en vaardigheden kan je on the job trainen of er via workshops aan werken. De juiste attitude is onbetaalbaar en een sleutel tot succes in de klantenbeleving waar elke organisatie naar streeft.

Tip 3 : leeftijd (45+) geen bezwaar

Een relatie opbouwen met een jonge (25-40 jaar), aantrekkelijke (zie tip 1 en 2) man of vrouw spreekt voor zich. Maar durf je ook vreemdgaan met een 45-plusser die al heel wat professionele ervaring heeft opgebouwd, zijn kennis en vaardigheden wil delen en goesting heeft om op welk niveau dan ook samen met generatie Y en Z successen te boeken ?  Heb je voldoende inlevingsvermogen om te beseffen dat ook zij een open geest hebben en bereid zijn om inspanningen te leveren om de bedrijfsobjectieven te behalen?

Kortom, stop het hokjesdenken, ga vreemd en je zal zien dat het concrete resultaten oplevert. Wie durft ?

 

Tekening : Roel Venderbosch