Top

Wat. Een. Jaar.

Wat. Een. Jaar.

Wat. Een. Jaar…

De eindejaarsperiode is het ideale moment om terug te blikken op het voorbije professionele jaar. 2022 stond wat mij betreft volledig in het teken van ‘impact’. Impact in wat je doet, impact in een samenwerking of impact naar een resultaat.

Mensen houden van lijstjes (ik ook overigens 😊) en hier is dan ook mijn top 5 van het voorbije jaar. 

Moment 1: ‘Carte blanche’

Voor moment 1 ga ik terug naar vorige week vrijdag 23 december 2022. Een postbode belt aan en overhandigt me met een big smile een klein geschenk. Een doosje met chocolades. De boodschap er bij spreekt boekdelen ‘Dankjewel voor de samenwerking! Prettige feestdagen!’ vanwege Katleen en Ruth van Fine Fleur People. Voor een internationale uitgeverij mocht ik vanuit Fine Fleur People een interim management opdracht (8 dagen op maandbasis) uitvoeren. Maak een kritische analyse van het tele salesteam, durf out of the box denken (je hebt carte blanche) en geef jouw aanbevelingen voor de toekomst. Een opdracht waar je meteen weet waar de verwachtingen liggen en die je zelf kan invullen. Heel wat gesprekken voeren, kritische vragen stellen en finaal met een aanbeveling komen waar de opdrachtgever mee aan de slag kan.

Moment 2: ‘Work smarter, not harder’

Een tweede impactvol moment was er op vrijdag 16 december 2022. Een keynote ‘Work smarter, not harder’ voor ruim 90 medewerkers van de accountancygroep Fineko in het indrukwekkende decor van Alden Biesen. Twee uur een groep van ‘boekhouders’ interactief entertrainen met een topic waar iedereen een eigen idee of gedacht over heeft. Dat is je twee uur smijten, mensen inspireren en finaal een oprechte positieve feedback krijgen. Meer moet dat niet zijn. De voorbije 2 jaar vond ik het geweldig om rond mijn boek ‘Collega in hoofd en hart’ (topic: waarderend leiderschap) een tiental keynotes te geven en met ‘het ITO-principe’ (Ik, Technieken en Omgeving) rond ‘Work smarter, not harder’ is er nu een ander, complementair verhaal van storytelling. 

Moment 3: ‘Intervisiesessies’

‘Collega in hoofd en hart’ bleef niet beperkt tot het interactief geven van keynotes maar is bovendien een geweldig visitekaartje om op jaarbasis voor enkele grote organisaties begeleidingstrajecten rond people management uit te werken en te faciliteren. Actieve workshops met steeds een voorkeur voor het inzetten van professionele acteurs.  Vernieuwend was het toevoegen van ‘intervisiesessies’. Een succesformule waar de deelnemers focussen op hun situatie, inzichten krijgen aangeboden van collega’s en finaal ook kritisch kijken naar hun eigen denken en handelen.

Moment 4: ‘Change Management’

Voor een bedrijf in de financiële sector ben ik al een jaar freelance en part time actief als ‘people & culture’ manager. In een VUCA-wereld is change de enige constante wat maakt dat je samen met het managementteam steeds op je hoede moet zijn en als één team impactvolle beslissingen dient te nemen. Niet altijd evident want elke beslissing gaat over mensen, hun functioneren en het resultaat. Beslissingen nemen in het belang van het bedrijf blijft steeds de prioriteit. ‘Hard on facts, soft on people’ blijft het devies in change management.

Moment 5: ‘Business coachings en trainingen’

Moment 5 is niet één moment maar wel een oprecht dankwoord aan alle coachees, deelnemers aan opleidingen en workshops waar ik in 2022 mee heb kunnen samenwerken. Uitgaande van hun behoeften, hun persoonlijkheden en hun specifieke verwachtingen was het steeds een actieve zoektocht naar rationele empathie, samen pragmatische oplossingen vinden en het bevorderen van inzichten die mensen op professioneel (maar ook privé-) vlak sterker maakt. Kortom, de eigen impact vergroten.

Wens vanuit Case by Case alle klanten, samenwerkingspartners en deelnemers een sprankelend en gezond 2023. Joost Zweegers zong het al een tijd geleden ‘The best is yet to come’! Geniet van het leven en van elkaar!