Top

Vast contract: Is vast ‘out’?

Case By CaseEmployee Engagement Vast contract: Is vast ‘out’?

Vast contract: Is vast ‘out’?

“De organisaties die vandaag investeren in hun mensen, krijgen een ‘return on investment’ om u tegen te zeggen.”

Flexibiliteit, efficiëntie en korte termijn zijn drie basisbegrippen die vandaag hoog scoren op de voorkeurslijst van elke organisatie in de private en zelfs in de publieke sector. Gevolg van deze ‘prioriteitenswitch’ is dat ook het samenwerkingsverband met de werknemer wijzigt. Niet alleen het eenheidsstatuut heeft voor deze mentaliteitsverandering gezorgd, maar ook de economische realiteit. Bedrijfsleiders willen de vaste kosten onder controle houden en de personeelskosten wegen nu eenmaal zwaar door.

Hoog tijd voor een ‘psychologisch contract’

Trouwens, hoe vast is een vast contract? Is het niet beter om te spreken van een ‘psychologisch contract’ tussen werkgever en werknemer? De contractvorm is een middel, maar de mate waarin de samenwerking tussen beide partijen wordt beleefd, is de absolute prioriteit. Medewerkersbetrokkenheid, wederzijds vertrouwen, een stimulerende werkomgeving, het bieden van een meerwaarde of de juiste attitudes laten zich niet vastleggen in één of andere, al dan niet vaste contractvorm.

De organisaties die vandaag investeren in hun mensen, krijgen een ‘return on investment’ om u tegen te zeggen. Maar ook voor medewerkers van deze ‘top employers’ biedt een stimulerende omgeving tal van opportuniteiten. Dit is het fundament voor een vast, zeg maar ‘psychologisch’ contract.

Het spreekt voor zich dat een ‘psychologisch contract’ onderbouwd moet zijn met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, die in gezamenlijk overleg worden afgesproken. De inhoud is doorslaggevend en niet de contractvorm.

Slechts een minderheid…

We stellen wel vast dat slechts een minderheid van de organisaties vandaag op een dergelijke, stimulerende/motiverende manier omgaat met haar medewerkers. Het resultaat laat zich raden. Medewerkers hebben dan wel een vast contract, maar de passie, het initiatief en de betrokkenheid zijn ver zoek.

Krampachtig blijven ze op hun stoel zitten en gaan niet proactief op zoek naar een nieuwe uitdaging, waar ze opnieuw met ‘goesting’ en ‘drive’ aan de slag kunnen. Het vast contract houdt hen helaas veel te vaak tegen…

Publicatiedatum: 5 juni 2015 (HR Square)