Top

De ‘nieuwe leider’ : als leiders lijders worden

Case By CaseCoaching De ‘nieuwe leider’ : als leiders lijders worden

De ‘nieuwe leider’ : als leiders lijders worden

“Het evenwicht vinden tussen humanisme en prestatiegerichtheid blijft een uitdaging.”

Slecht leiderschap is van alle tijden. Een gebrek aan lange-termijnvisie, meetings die niet deugen, onduidelijke communicatie, te weinig aandacht voor de mens achter de medewerker,… Anderzijds is leider zijn vandaag geen ‘makkie’. De druk van de aandeelhouders, een veeleisende werkomgeving, change à volonté, je zou zelfs durven denken dat een leider vandaag ‘een grote S’ (van Superman) op zijn/haar borstkas draagt. Indien niet, wordt het zwemmen en zwoegen om boven te blijven.

En toch, goed leiderschap is geen ‘rocket science’. Zonder visie ben je geen leider. Je geloof in een project en er 100 procent voor gaan, is cruciaal. Als strateeg ben je een bezieler die mensen warm maakt voor je project. Exit het kabbelbeekje, de voorzichtigheid en de angst voor het negativisme.

Visie en strategie zijn essentieel en worden ondersteund door  ‘authentiek people management’. Zijn wie je bent, in dialoog gaan met je mensen, hen connecteren en betrekken bij het waarom van je organisatie, en hen ontwikkelen tot competente en trotse medewerkers. Dat is de menselijke opdracht van een authentieke leider. Vreemd om vast stellen dat vandaag leiders opgeslorpt worden met operationele taken en niet beseffen dat medewerkers op alle niveaus het verschil kunnen maken. Overigens, eenmaal je als leider menselijk uit de bocht gaat, is het heel moeilijk om het vertrouwen te herstellen. Het evenwicht vinden tussen humanisme en prestatiegerichtheid blijft een uitdaging.

Sterk leiderschap uit zich ook in P&L- verantwoordelijkheid en het begrijpen van de hefbomen van de business, waardoor hij consequent de bottom-line bewaakt en de juiste beslissingen neemt. Efficiëntie en resultaten domineren de agenda. Ontkomen kan je er niet aan en bij gebrek aan cijfers dreigt een ontslag via de achterdeur.

Hoog tijd dus voor ‘bewuste’ leiders. Wie vandaag een visie heeft, de gedeelde visie kan uitdragen en medewerkers aligneert, scoort niet alleen hoog op de waarderingsladder, maar boekt ook prima financiële resultaten op korte én lange termijn. Ben je een leider en beschik je niet over deze ‘competenties’, aarzel dan niet en laat je omringen met managers en medewerkers die je de nodige support geven.

Publicatiedatum: 18 december 2015 (HR Square)